NEW YORK STYLE BAKED BLUEBERRY CHEESECAKE'..pure..rich n creamy..
Crust:-
2cwn biskut digestive yg dah dihancurkn
100gm butter dicairkan
1tbsp gula castor
Secubit garam
-gaul sebati semua bahan n tekan pada dasar acuan(saya guna loyang spring form saiz 8inci)
-kemudian simpan dlm freezer sementara tu sediakan adunan cheese cake
Filling:-
700gm cream cheese
200ml whip cream
3/4 cup gula castor
1tbsp tepung gandum
3 biji telur saiz besar(gred A)
1tbsp fresh lemon juice*
-pukul semua bahan hingga sebati n gebu (mixer sederhana laju)
-last sekali masukkan lemon juice n gaul rata
-tuang adunan dlm loyang td n bakar guna kedah 'bain marie' (hot water bath)
-suhu 160-170 lebih kurang satu jam, mula guna api atas bawah..bila nampak bahagian atas dah kuning2 sikit tu switch pakai api bawah je..jgn hangit ye atasnye..
-cheese cake masak bila 3/4 bahagian tepi nya dah firm, bahgian tgh masih ade goyang2 sikit..(kalo dah firm sampai tgh maksud da over cook la tu)
-biarkan sejuk dlm oven buka sikit pintu oven tu, dah sejuk simpan dlm chiller at least 3-4 jam..lebih cantik simpan overnight
-lepas dah chilled, boleh buka acuan spring form n transfer atas cake board
-letak topping (boleh pilih nak topping blueberry ke, strawberry ke, manggo ke..)
* since saya buat blueberry cheesecake masa tuang adunan saya campak la sikit buah2 blueberry(ambik dr topping) dlm adunan tu..so bila potong nampak ade blueberry dlm nya
Topping:-
Saya guna St. Dalfour blueberry spread
Resepi from : FB - Erni Hasniza Ahmad Zaini
-sekian-
EmoticonEmoticon