Resepi Snek Kulit Pisang...??

Resepi Snek Kulit Pisang

Assalamualaikum

Aku pertama kali dengar pasal kulit daun pisang boleh di makan. Korang patut cuba tau. Aku share dari facebok Sedap Tube. Jangan lupa like page tu sekali. Katanya, kulit pisang daripada dibuang sayang dan membazir... Boleh dibuat makanan ringan atau snek.
Resepi+Snek+Kulit+Pisang

Bahan-bahan Resepi Snek Kulit Pisang

  • Kulit pisang jenis apa saja (disarankan yang dah cukup masak dan berwarna kuning untuk menambah cita rasa)
  • 2 gelas air kapur
  • 2 biji limau nipis
  • 150g tepung gandum
  • 50g tepung sagu
  • 2 biji telur puyuh
  • 1 cawan gula pasir
  • garam secukupnya

Cara membuat Resepi Snek Kulit Pisang

  • Kulit pisang direndam dulu dalam air kapur selama 24 jam
  • Setelah itu hiriskan.
  • Perah air limau nipis untuk menambah aroma wangi.
  • Satukan tepung, gula, garam dan telur puyuh.
  • Gaul sampai merata.
  • Celupkan kulit pisang satu per satu ke dalam adunan, goreng hingga matang

Utk sajian Resepi Snek Kulit Pisang

  • Jika dah cukup garing, sila dibuang saja kerana tak sedap kalau dimakan.
  • Monyet pun tak suka kulit pisang, takkan nak dimakan juga?
  • Lagipun buat apa kulit pisang digoreng? Takde koje... hehehhe
  • Terima kasih kerana tekun membacanya. Jangan marah, nanti kena jual. Gurau-gurau yeeee.
Hokay.. Apun terkena. Harap maaf ye teman-teman semua. Au share jer. Kikiki. Sama-sama la kita membaca dengan penuh tekun. By the way great job admin Sedap Tube sebab buat aku terkena dan ketawa bergolek-golek.

-sekian-

Artikel Pilihan (Klik link di bawah)


Char Kuey Teow JUARA di Semambu Kuantan

Steamboat Grill di Temerloh

Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
3 Ogos 2015 10:44 PG delete

waaaaa... rare resipi dia ni, siap air kapur, telur puyuh bagai... macam menarik, tapi.... kerajinan tu belum sampai... huhuhu

Reply
avatar
YieN
AUTHOR
3 Ogos 2015 3:03 PTG delete

haha..! terkena sudahhhh :P

Reply
avatar
4 Ogos 2015 6:22 PG delete

Perghh tak pernah rasa lagi snack kulit pisang ni... Nanti nak try buat

Reply
avatar
Yazid Rosmin
AUTHOR
20 Ogos 2015 11:14 PG delete

macam tak pernah buat lah yang ini, kalau kerepek pisang tu ada la

Reply
avatar