Resepi Nasi Ayam Satu Revolusi

Tags: cara masak nasi ayam, nasi ayam simple, nasi ayam berempah, nasi ayam madu, nasi ayam penyet, nasi tomato, nasi ayam cina, resepi nasi ayam berempah

Assalamualaikum

Terasa lama sangat aku tak menuis di food stylo ini. Rindu la pulak. Hari ni aku cuba untuk menulis. Korang jangan tidak sudi membaca sudah la. Ok kalau cakap pasal makan, Nasi Ayam adalah menu pilihan aku. Yela menu yang sangat mudah dan cepat. Kalau kita order nasi ayam di kedai-keai yang menjual nasi ayam ni kejap je dapat Yela bahan semua dah sedia awal. Hanya tinggal nak campu-campur dalam pinggan jer. Memang cepat la. Tak la kebuluran menunggu.

Resepi-nasi-ayam-Chicken-Recipe
Gambar hsil dari carian Google

Lagi pun nasi ayam ni adalah makan popular di negara kita ni kan. Kalau tak percaya cuba korang datang mana-mana keraian kebanyakannya menyajikan nasi ayam. Kebanyakan tau. Bukan semua yang menyajikan nasi ayam. Cuba korang google katakunci nasi ayam. Macam-macam resepi can cerita tentang nasi ayam. Ada cerita pasal nasi ayam penyet la, nasi ayam berempah la, nasi ayam madu la dan macam-macam lagi. Ini boleh di katakan satu revolusi. Yela kepelbagian dan inovasi-inovasi baru dalam membuat menu nasi ayam ni. 

Bagi aku, dalam banyak-banyak nasi ayam yang paling aku suka nasi ayam madu. Ayam madu dia kalau kena cara buatnya, memang terangkat la makan. Ok la dalam banyak-banyak resepi nasi ayam, aku nak kongsikan satu resepi nasi ayam yang mudah tapi sedap. Pejam mata je boleh buat aku rasa. 

NASI AYAM
3 pot beras (untuk keluarga kecilku)
basuh beras bersih-bersih dan toskan

lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
3 sudu majerin
(bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

* on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan kacau rata-rata hingga wangi.. membunuh ok bau dia time ni.. hahah.. kemudian masukkan sup dari rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik.. kurang tak pe.. Ok!! siap nasi ayam!!!! kalau sup tak cukup, pepandailah korang tambah air biasa ke apa.. hehehe

SUP
potongan ayam

(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia

1 kiub ayam
daun sup
daun bawang 
bawang goreng

*tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)

AYAM
Bahan perap
sos tiram
kicap cair
kicap manis
madu
3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)

KUAH LADA
4-5 lada hidup (merah)
1 biji bawang putih
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka
2 sudu makan cili sos
*blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)

KUAH KICAP
*Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis.. 

Macam mudah je kan resepi ni? Aku aku dapat dari google hasil carian kata kunci nasi ayam. Aku ongsikan dari (Sumber) untuk memudahkan nak buat satu hari nanti. Insyallah. Korang pun jangan lupa buat jugak.

-sekian-

Previous
Next Post »

4 comments

Write comments
9 September 2015 pada 9:34 PG delete

nyum2.. pernah buat 3x.. menjadi.. hihii.. lemak ayam tu buat nasi lgi sedap

Reply
avatar
Cuya
AUTHOR
15 September 2015 pada 4:12 PTG delete

jom join GA ni..rm200 menanti anda!

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

Reply
avatar
sobri yaacob
AUTHOR
17 September 2015 pada 2:57 PTG delete

memang nasi ayam selalu ordr..
tambah2 klau kedai tu ramai org.
sbab cpat diorg serve.. potong2
campur dah siap..

Reply
avatar